Ondernemers kunnen op verschillende manieren samenwerken om bedrijventerreinen te verduurzamen. Vaak bestaan er meerdere organisatievormen naast elkaar, elk met hun eigen voordelen en aanpak. Door de krachten te bundelen en te kiezen voor een vorm die past bij jouw bedrijf en de lokale situatie, kunnen er samen stappen gezet worden naar een groenere, toekomstbestendige lokale economie. Wat zijn de meest voorkomende organisatievormen?
Er zijn verschillende organisatievormen voor samenwerking op een bedrijventerrein. Klik op de linkjes voor meer informatie.
Om de samenwerking en gemeenschappelijke belangen van ondernemers op een bedrijventerrein te bevorderen, kan een vereniging worden opgericht. Een vereniging is een rechtspersoon waarbij de leden, via de algemene ledenvergadering (ALV), zeggenschap hebben over de activiteiten en besluiten van de organisatie. Uit hun midden benoemen de leden een bestuur, dat verantwoordelijk is voor de uitvoering van de vastgestelde plannen en besluiten.
Hoe werkt het?
De structuur van een ondernemersvereniging is meestal vergelijkbaar met die van andere verenigingen. De ALV is het hoogste orgaan, en het bestuur zorgt voor de dagelijkse leiding. Afhankelijk van de grootte van de vereniging kan het bestuur worden opgesplitst in een dagelijks bestuur en een algemeen bestuur. Daarnaast kunnen commissies worden gevormd voor specifieke taken, zoals kascontrole of het organiseren van evenementen. Door een ondernemersvereniging op te richten of eraan deel te nemen, kunnen ondernemers gezamenlijk hun belangen behartigen en bijdragen aan een beter ondernemersklimaat op hun bedrijventerrein.
Ondernemersverenigingen op bedrijventerreinen
Op veel bedrijventerreinen bestaan ondernemersverenigingen. Deze richten zich op het behartigen van de collectieve belangen van ondernemers. Typische activiteiten en doelstellingen van ondernemersverenigingen zijn:
Door een ondernemersvereniging op te richten of eraan deel te nemen, kunnen ondernemers gezamenlijk hun belangen behartigen en bijdragen aan een beter ondernemersklimaat op hun bedrijventerrein.
Voor- en nadelen
+ Netwerken: Biedt mogelijkheden om te verbinden met andere ondernemers, wat kan leiden tot samenwerking en nieuwe zakelijke kansen.
+ Gezamenlijke belangenbehartiging: Vertegenwoordigt de belangen van ondernemers bij de overheid en andere instanties.
+ Kennisdeling: Organiseert evenementen, trainingen en workshops die waardevolle informatie bieden.
– Kosten: Leden moeten contributie betalen, wat een financiële last kan zijn, vooral voor kleinere bedrijven.
– Beperkingen vrijheid: Bedrijven moeten zich vaak houden aan de richtlijnen en standpunten van de vereniging, wat de onafhankelijkheid kan beperken.
Meer weten? Neem dan contact op met ONHN projectleider Robin Bäcker 06 27 06 20 90 of mail rbacker@onhn.nl.
Een Bedrijfs Investerings Zone (BIZ) is een krachtig samenwerkingsinstrument waarmee ondernemers gezamenlijk investeren in de verbetering van hun bedrijfsomgeving. Het idee is simpel: alle ondernemers binnen een bepaald gebied dragen bij aan activiteiten die het terrein aantrekkelijker, veiliger en succesvoller maken.
Waarom een BIZ?
Een goed onderhouden en levendig bedrijventerrein of winkelgebied trekt meer klanten, verhoogt de waarde van uw vastgoed en zorgt voor een prettige werkomgeving. In een BIZ nemen ondernemers zelf het initiatief en bepalen zij gezamenlijk waarin wordt geïnvesteerd—denk aan betere beveiliging, marketing, openbare voorzieningen of extra onderhoud.
Hoe werkt het?
Ondernemers in een gebied starten samen een BIZ-initiatief, vaak via een ondernemersvereniging of parkmanagement. Als er voldoende steun is, heft de gemeente een verplichte BIZ-bijdrage bij alle bedrijven in de zone. De opbrengst wordt volledig ingezet voor de afgesproken verbeteringen, volgens een vooraf opgesteld plan. Elke vijf jaar wordt het draagvlak opnieuw getoetst en beslist de ondernemersgemeenschap over voortzetting. Een BIZ opzetten vergt voorbereiding en samenwerking, maar het resultaat is een professioneel beheerd gebied waarin ú als ondernemer de regie heeft. In totaal zijn er ongeveer 3200 bedrijventerreinen, hiervan zijn 390 door een BIZ georganiseerd. Kijk hier voor meer. Interesse in een BIZ voor jouw locatie?
Voor- en nadelen
+ Collectieve investeringen: Alle ondernemers dragen financieel bij.
+ Meer invloed: Ondernemers bepalen samen waar het geld naartoe gaat.
+ Langere looptijd: Meestal vijf jaar, wat continuïteit biedt.
– Complex: Instellen van een BIZ wordt moeilijker naarmate er meer ondernemers betrokken zijn. Bij grote bedrijventerreinen (>400 ondernemers) kun je overwegen om het gebied op te knippen in meerdere kleine BIZ-zen.
– Verplicht: Het succes hangt af van goed management en betrokkenheid.
Interesse in het oprichten van een BIZ? Meer informatie over de benodigde stappen voor het oprichten van een BIZ. Hier vind je oprichtingsaktes en andere modelovereenkomsten.
Meer weten? Neem dan contact op met ONHN projectleider Robin Bäcker 06 27 06 20 90 of mail rbacker@onhn.nl.
Met de toenemende focus op de energietransitie kiezen steeds meer ondernemers voor samenwerking via coöperaties. Energiecoöperaties bieden bijvoorbeeld de mogelijkheid om samen te investeren in zonneparken, windenergie of warmtenetten. En met de opkomst van energiegemeenschappen, waarin bedrijven, burgers en lokale overheden gezamenlijk investeren in groene energie, krijgt deze samenwerking een extra dimensie.
Hoe werkt het?
Een coöperatie is een democratische organisatie waarin leden – net als bij een vereniging – zelf het bestuur kiezen en gezamenlijk de koers bepalen. Het doel is altijd om waarde te creëren voor de leden. Dat kan op verschillende manieren. Denk aan gezamenlijke inkoopvoordelen, het delen van faciliteiten, het gezamenlijk opzetten van duurzame initiatieven. Bij coöperaties delen alle leden in de winst, wat zorgt voor een eerlijke verdeling van de opbrengsten.
Een energiecoöperatie is een groep ondernemers of burgers die zich hebben verenigd om samen aan de slag te gaan met opwek, energiebesparing of andere initiatieven om de energietransitie te bevorderen. Coöperatieve windparken, zonnedaken en zonneparken zijn de bekendste voorbeelden. Energiecoöperaties richten zich doorgaans op gezamenlijke opwek van energie. De opgewekte energie wordt vervolgens gebruikt via het traditionele energienet. Er zijn ook energiecoöperaties die een warmtenet willen aanleggen; die zich bezig houden met duurzame e-mobiliteit; en die helpen met energiebesparing. Binnen energiecoöperaties komt een combinatie van deze activiteiten in toenemende mate voor.
Steeds vaker wordt ook gesproken over energiegemeenschappen. Energiegemeenschappen gaan een stap verder dan de meeste energiecoöperaties. Een energiegemeenschap is een nieuwe juridische entiteit die een aantal jaar geleden is geïntroduceerd door de EU, waarbij mkb-bedrijven, burgers en lokale overheden samen energie kunnen opwekken, delen of verkopen. Ze kunnen samen beslissen om te investeren in de opwekking van groene stroom (via zonnepanelen bijvoorbeeld), om maatregelen te nemen om energie te besparen, of zelfs om gezamenlijk te investeren in laadinfrastructuur. Ook een lokaal warmtenet, een warmtepomp of een batterij op wijkniveau past binnen het idee van een energiegemeenschap. Een energiegemeenschap levert dus elektriciteit, warmtediensten of beide.
Overeenkomsten en verschillen
Overeenkomsten
Verschillen
Of het nu gaat om het gezamenlijk opwekken van energie, het ontwikkelen van nieuwe diensten, of het besparen op gezamenlijke kosten, een coöperatie biedt volop kansen. Het stelt ondernemers in staat om samen te werken op een transparante manier, waarbij de voordelen voor iedereen duidelijk zijn. Start je eigen coöperatie of sluit je aan bij een bestaande!
TIP: Invest-NL en advocatenkantoor Kennedy Van der Laan hebben samen een juridische toolkit ontwikkeld die het voor bedrijven makkelijker en goedkoper maakt om een energiehub op te richten. De toolkit biedt bedrijven juridische handvatten om, wanneer een groepscontract afgesloten wordt met de netbeheerder, onderling afspraken te maken om gezamenlijk gebruik te maken van en te investeren in verduurzaming, bijvoorbeeld in energieopslag. De financiering voor dit soort investeringen is vaak te kostbaar voor een enkel bedrijf, maar komt via een collectief binnen handbereik. Download hier de toolkit.
Meer weten? Neem dan contact op met ONHN projectleider Robin Bäcker 06 27 06 20 90 of mail rbacker@onhn.nl.
Een ondernemersfonds is een gezamenlijke financiële pot waarmee ondernemers samen investeren in plannen van ondernemers voor het verbeteren van de lokale economie. Alle ondernemers dragen verplicht bij via een opslag op de onroerendezaakbelasting (OZB) voor niet-woningen. Dit zorgt voor een stabiel budget dat lokaal wordt ingezet om ondernemersinitiatieven te ondersteunen.
Hoe werkt het?
Het fonds is gemeentebreed, maar wordt vaak verdeeld in trekkingsgebieden. Dit betekent dat ondernemers binnen een bepaald gebied zelf bepalen waar het geld naartoe gaat. Dit model, ook wel het “Leidse model”, is inmiddels in veel Nederlandse gemeenten succesvol toegepast. Het geld kan worden ingezet voor gezamenlijke promotie, evenementen, beveiliging, verbetering van de openbare ruimte en andere initiatieven die ondernemers versterken.
Een ondernemersfonds oprichten: wat is nodig?
Wil je als ondernemer invloed op hoe geld in jouw regio wordt besteed? Overweeg dan om een ondernemersfonds op te richten en werk samen met collega-ondernemers en de gemeente aan een sterke, bloeiende bedrijfsomgeving.
Voor- en nadelen
+ Collectieve financiering: Alle ondernemers dragen financieel bij.
+ Efficiëntere investeringen: Gezamenlijke middelen maken grotere en impactvollere projecten mogelijk.
+ Draagvlak en invloed: Ondernemers hebben inspraak in de besteding van de gelden.
– Risico op ongelijkheid: Niet alle sectoren of gebieden kunnen evenredig profiteren.
– Werkt niet altijd: Een effectief organiserend vermogen op bedrijventerreinen vereist een goed gestructureerd trekkingsgebied.
Meer informatie over Ondernemersfonds bij KvK.
Meer weten? Neem dan contact op met ONHN projectleider Robin Bäcker 06 27 06 20 90 of mail rbacker@onhn.nl.
Meer weten?
NHN Bedrijventerreinen werkt samen met Programma Verduurzaming Bedrijventerreinen Nederland.
> DEEL DEZE PAGINA